Jom Kite MenCari....

Blog ini ciptaan aku.. jadi aku harap korang enjoy yer dengan story2 yang aku khabar kan..... Jom! kite menyibuk kan diri...!

vCo

Photobucket

:: Jom Senyum-Senyum ::


ShoutMix chat widget

:: Budak GemPak di BloG iNi ::

Jatuh Hati? Like Lol..

Nuffnang

Kuasa Forex

:: RM.... ::

:: Tak Cukup Duit Nak Kawen?? ::

Love iT

Sabtu, 27 Ogos 2011

:: balik kG ::

Hye kawan2...

hari ni..aien dah berada di kampuNg..
Hehehhe..Rasa Gembira Sangat!!

Dapat Cuti Lama..!Yeahh..

So..Dah penat Drive..Tinggal Nak TdoW...
Daaa...

End..

Nota BloG ku BerKata : Sunyi lah BloG ku bile HaRi Raya...!

Selasa, 23 Ogos 2011

:: kene baca ni.. ::

Ha..kawan2..
mesti lah kene baca entry kali nie..
penting taw..
walau tak penting buat anda semua..

Mungkin entry kali ni ada sedikit kepentingan ye..
Hehehhehheeh

tapi tak lah seserius sangat..
sesuai buat yang ingin berumah tangga...!
Ok cam nie..

Aien ada baca kat majalah Ujang.
Cerita ye cam nie..



"seorang gadis di jerman bernama Amy Weltz berkahwin di Brisbane pada setember 1993 tanpa mengetahui tentang tradisi masyarakat Australia iaitu dengan menghempuk kek perkahwinan ke muka pasangan. Jadi bila suaminya Chas Melenyekkan sepotong kek ke mukanya semasa majlis resepsi, Amy terus naik berang lalu menghentak kepala suaminya dengan sibiji botol. Chas mati di situ jugak akibat cedera parah.."

So ..

Nota blog ku berkata : Apa2 yang berlaku..jangan ikut Perasaan Emosi ok!..
Ishk2..!!!

Isnin, 22 Ogos 2011

Tips Untuk yang Bekerje Di Hari Raya

Ha!! Ni kome nak habar kat awok Semua..
Hehehehhe..

Tak lama lagi kita nak menyambut hari raya kan??
So..mEsti ramai yang dah apply cuti..
Termasuk lah aien..
Ehehhehe...

Aien cuti tak lama pong...
Aien cuti 7hri jerk..
tak cukup kan??? EHheeh..
kira untung lah tu.. dari yang tak dapat bercuti raya lagi dasyat..
kan kan kan??
ok..ni aien ada Beli majalah Ujang.. So aien nak kongsi kan tips2 bg 
yang kene korje lah yo...



tips2 ye ialoh : -
* Hias opis sama macam hias rumah korang masa nak raya. nak bagi lagi best korang ajak kawan2 yang tak dapat cuti tu masak sekali dekat laman opis..

*Kalau di rumah korang berjalan ke rumah jiran, di opis pon boleh korang jalan la ramai2 ke opis yang terdekat. tp pastikan opis tu pon ada org yang tak dapat beraya jugak.

*Ajak sedara mara ataupun adik beradik korang tu beraya kat opis. kalau ada yang tanya, cakap lah ni stail baru..tak beraya kat berumah, raya di opis.

*Jika korang bekerje sebagai pemandu bas atau teksi, pergi je beraya rumah penumpang korang. hari pun namanya Hari Raya...diorang tak kisah punya.

*Jika berkeje di pasar raya tak payah lah sibuk2 nak beraya sebab korang bekerje di pasar yang dah raya

*kalau tiap2 tahun korang je kena kerje di awal pagi rayatu korang pergi beraya kat rumah bos korang . Bawak semua kaum kerabat jangan balik selagi belum abis waktu kerje

Hahahha..Itu lah tips Ye..
So apolaie?? 
Jangan risau tau yang tak dapat Bercuti..!

So

Nota bloG ku Berkata :  Selamat BErcuti Kawan2!!!!

Ahad, 21 Ogos 2011

:: makan murtabak 36 keping? ::

H0 h0 h0 h0 h0...
dah lama rasa ye tak update blog..
biasa lah..buzy sket..
eheheheh...

Kawan2..persiapan raya macam mana??
ok tak?? Ha..! Ni mesti dah betol2 Shopping kan?
Aien dah shopping dah..tinggal sket jerk..
baju raya dah ada 5 pasang...
Plak tu..tadi aien ada belek2 kt almari umah aien..
bile aien chek2..rupe ye..
ada lagi satu baju yang aien tak perasan...
HAhahahah..so total ye ada baju 6 pasang tahun nie...
pergh!! Gile kentang kan kan kan???? 
hahhhhaahahhaha..

So..skrg bukan aien nak bercerita hal baju raya..
tapi aien ada cerita nie..
semalam aien ada dengar radio Sinar FM...
Dia ulang balik bersama Kril,SY dan KE..
hi hi hi hi...
Cerita Ye cam nie..

Dia ni ada Adik beradik 6 orang...
pastu..Dia g lah Bazar Ramadhan..
so dia kata..dia nak beli kan adik beradik dia murtabak..
jadi dia beli lah 6 keping..
so sampai rumah...
Dia masuk ke dapur lambat sikit..
(tak silap aien lah kan..)

Pastu..yang aien tahu..
semua adik beradik dia nie....Yang 6 org tuh..
Semua Pong beli murtabak....
So.. Setiap org beli 6 keping..
6x6 = 36 lol..
hahahahhahaha..

Dia kata..hari tuh..semua Banjir dengan Murtabak..
hik hik hik 

Tu lah..kalau aien..sebelum beli ape2..mesti tanya..
nak makan ape..nanti tak lah terbeli yang sama..

Yang heran ye tuh..
Semua lak tu beli murtabak...

Kah kah kah kah....memang lawak lah u Bro..!

So..

Nota Blog ku berkata : Kalau aien lah..Minggu depan pong belum tentu habis lagi..
Kah kah kah kah....

Rabu, 17 Ogos 2011

:: Berbuka Puasa Dengan Mangsa Kemalangan ::

Assalamualaikum kawan2???
harap2 hari ni..kamu semua dalam keadaan sihat lah..

Wah...Kejam celik..kejam celik..Dah 17hr kita berpuasa..
dan hari ni..adalalah Hari Nuzul Al-Quran..
Eheheh...Nak tahu Ape hari Nuzul Al-Quran..

Semoga kita memperolehi Hidayah pada hari Yang Istimewa ini..
Ok..Skrg aien nak Bercerita tentang mangsa Accident.. 
Ingat lagi tak..yang aien ada bukak Entry Benar2 Berlaku...
tentang aien menolong mangsa accident..?
Ingat tak??
Kalau tak ingat..Boleh baca DiSiNi

Semalam Dia SMS aien..
Soh berbuka puasa ngan Dia..
Tapi aien malu lah..
ahahah...Ye lah ..berbuka puasa dengan Org yang baru kita kenal..
So..bile dia pujuk2..Aien pon Terima lah pelawaan dia..
Before aien ke umah dia..aien 
ada beli kan dia 
bantal bentul love..berwarna Pink...

Lebih kurang macam Datuk Gugel Aien nie..!
Cume tak ada Gambar..Kosong jerk..
(Lupe nak snap gambar)

Ok..so..aien sampai lah kat umah dia..Jam 6.50pm..
ehehhe..Time2 nak berbuka Dtg..
Malu gak ni..nak berbuka puasa kat umah org..

Sampai jerk..aien di sambut oleh org2 dalam umah tu..
sungguh peramah semua ye!!
Terhibur Aien..Suke sangat!!..
eheheheeh....
So..semalam ape yang aien makan ialah....

Ayam Masak Lemak Cili Padi 
(Sumber Datok Gugel)

Ikan Goreng... Nyum2...
(Sumber Datok Gugel)



Ikan masak Asam Pedas
(Sumber Datok Gugel)



Sayur Suhun Goreng...
(Sumber Datok Gugel)



Sambal Belacan
(Sumber Datok Gugel)


Acar Buah 
(Sumber Datok Gugel)



Air Sirap
(Sumebr Datok Gugel)





Dan Kuih muih...
(Sumber Datok Gugel)


Amacam?? Banyak Tak lauk yang mereka sedia kan 
untuk Aien..
Tapi... Kwn2 kena tahu..

Aien makan tak kenyang2....
Sebab...kalau makan kenyang2..itu makne ye..
Makan Ikut Nafsu..
So..Aien makan dengan kesederhanaan..
Alhamdulillah...

Lagi pon..Aien Malu lah makan kat umah Org..
Ehehehehe....

So...

Nota BloG ku BerkaTa : Berbuat baik lah sesama kita... Dalam perhubungan aien dengan dia..
aien ihklas berkawan..Sebab Dia MEmang seorang yang sangat Baik..
Walau Jarak Usia Jauh..11 thun..
tapi macam dah lama kenal...
Ha..! Dia WANITA taw..bukan BOY...eheheh....

Daaaaaaa................!
End..!




Selasa, 16 Ogos 2011

:: 10 tanda anda Suke Seseorang ::

Hye Kawan2..
Jom Baca Entry yang begitu memukau kawan sekalian..!
Hehehhe...

Nak tahu tak 10 tanda Anda Suke Seseorang...
Nak tahu??
(Tenkiu Datuk GUGEL)

Ha...Cube Scroll kat bawah nie..
v
V
v
V
v
V
v
V


spuluh : rasa malu bila bercakap dgn dia
smbilan :anda prasan anda trsenyum bila brcakap dngannya
lapan :kalau terlihat dia, tak nmpk orang laen..
enam :sentiasa teringat dia
lima :happy bila bercakap dengannya
empat :akan cuba sedaya upaya untuk berhubung dengannya
tiga :apabila terbaca post ini, anda teringatkan dia
dua :sedang asyik memikirkannya sampai tak perasan num tujuh tak ada dalam senarai
satu :anda tergelak lepas check memang tak ada
hahahaa :D 

Isnin, 15 Ogos 2011

:: Siapa Kata ? ::

Assalamualaikum..
Selamat Petang..
Rasa macam dah lama tak update lah..

Hari ni..aien nak bukak entry yang agak membusan kan korang lah..
tapi di sebab kan tak nak kesunyian blog Pink Black nie..
aien nak bg tahu lah kan..

Hari tu..ada org cakap 
Movie hikayat merong mahawangsa
Tak Besh...
So..aien pon tak pergi tgk..

Hari nie..adik aien kata..dia nak tgk kat Komputer..
So..aien pon tumpang lah Sekaki..

Bile Tgk je cerita ye..!
PERGH!!!! Besh Derr..!!
Sape lah yang kata tak besh..
(Bg aien memang best lah..)
Dia punya Tempat..
Background dia yang memang Nampak Real..
Besh Betol KRU Studio..! 
HEheheh....



So..aien nak sambung balik tgk citernie..
Nanti Malam Aien update..
kalau tak kekenyangan ..Opsss.!! Eheheehe

Nota BloG ku Berkata : Hari ni..jumpe kawan lama..dia kata..nampak kurus..
HEhehhe..Tenkiu Dear.!!!

Sabtu, 13 Ogos 2011

:: hantu bulan puasa ::

Assalamualaikum..
hye kawan2..selamat ptg...
huu..hari ni..terlalu padat jadual kerje aien..
jadi aien tak dapat lah nak updated awal2 pagi...

So..entry kali ni..
aien nak ketengah kan tentang ..
"Ada ke hantu di bulan puasa??"

Actually aien pon tak pasti lah kan..
sebab Syaitan di bulan ramadan ni..
kena ikat..so tak kan ada hantu..

Nak dengar story aien tak??
Dulu masa kecik2..aien pernah cakap besar..
Ye lah...sebab aien pk..mana ada hantu di 
bulan ramadan..so aien cakap lah..
"alah..bulan puasa..mana ada hantu..!! buat ape nak takut.."

masa tu malam..dalam kol 9 malam tak silap..
Lepas tu je..aien masuk lah dalam bilik...
Aien buat kerje sekolah...

Tiba2 aien dengan 
"ktekk..ktekk...kat tingkap.."
bila aien pandang..
masya'allah...
Kuku panjang kat tingkap...!
tengah nak mencukil tingkap bilik aien...

Apa lagi..aien menjerit lah..
"AYAAAAHHHHHHHHHHH...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
 ayah aien ukak je pintu bilik..terus lari pelok ayah..!

Pastu..nangis2...
uuwwaa...uuwwaaa.....
hahahaha..Padan muke Aku

Ayah tanya 
"kenapa...???"
Aien cakap lah.. "ada tangan..kuku panjang...kat tingkap bilik.."

Pastu..ayah kluar..cube tgk2 kan keadaan...
Tapi tak ada ape2 pon kelibat...

Terus umie aien cakap...
"lain kali..jangan cakap bukan2..kan dah kena..."

Huue......sampai skrg..aien tak berani cakap besar..
walau ape sekali pong..

Takut..takut..takut..

So..

Nota Blog Ku berkata : Jangan sesekali kita Bercakap Besar taw kawan2...
Aien insaf selepas kejadian itu..! 

Jumaat, 12 Ogos 2011

:: benar2 berlaku ::

Pg semua..
huu..semalam tak sempat nak update malam2...
aien ada story yang nak citer kat sini...

Actually malam semalam..adik aien..
teringin nak makan mCd...
so..pergi lah bawak dia malam2 bute..
tapi tak lah malam sangat..dalam kol 9.45 malam tu je..

pastu.. masa nak kluar dari UTM skudai...
Before Mcdonalds Skudai..
aien bawak lah kreta aien dengan kelajuan yang standard lah..
tiba2..ada bunyi yang kuat kat belakang kreta aien...
adik lak kata...

" aien...kreta terbalik.....!!!"
"whattt..??????"

Aien dah menggelabah... Salah aien ke???? 
ke dia langgar kreta aien.. aien cuak gak...
pastu..aien pong berhenti lah..

Dah sampai tempat kejadian..
tgk..kreta dah terbalik kat gaung...
Gurl yang drive...
dia di kluar kan..oleh2 org mamat yang berhenti kat situ..
bile sedar tak ada gurl selain aien..
Jadi aien lah tolong baring kan dia..
ikat kan rambut dia..
Sentiasa ingat kan jangan tidur..
Kesian dia..

Sib baik tak ada Patah ape2..
putus ke.....

Hurm...bile di tanya..knp??
dia kata..tayar Depan ye Meletop..
Fuuhh...Lega taw..! ye lah..ne tahu..dia terlanggar kreta aien ke..
dia nak salah kan aien ke....

Sib baik..dia ok taw!!..
so..Bile dah sampai Ambulans.. Aien sempat pesan ngan dia..

" Awak..kalau sy free esok (hari ni)..sy datang melawat awk ye...?"
dia pong cakap..

"terima kasih..." dengan nada lemah..

So..

Nota BloG Ku Berkata : tak sangka..ini lah kejadian pertama yang benar2 berlaku di depan mata...
dan pertama kali..menyelamat kan org dari kemalangan....
Kita doa kan ramai2..semoga dia tak ada ape2 ye kawan...???? 

Khamis, 11 Ogos 2011

:: pengalaman aku jadi mabuk malam tadi ::

Asslamualaikum..
Hye semua....

Heheheh...semua jangan lah terkejut ngan 
tjuk entry aien tu...
just nak bg gempak jer..
kang tak ada sape sudi nak jenguk2 
ke rumah aien nie..ehehhe..

Semua jangan lah salah sangka ngan aien..
Sejujur Ye..! Aien memang tak pernah Minum Arak sebelum ni..
Selisih Malaikat 44..Huu....

Yang aien nak cerita kan ni..
tak ada kene mengena ngan Arak..mahu pon Air Syaitan Nirojim tu..
Aien nak cerita kan..Kemabukan aien adalah di sebab kan..
Main TOP GUN di FUNFAIR...
Uiiii..! tahu tak rupe ye cam ne?? 
Cam ni ha rupe Top Gun Tu..
(Sumber Datuk guGel)
Benda alah ni lah yang aien nak malam tadi... Ni still tak gerak lagi..



(Sumber Datuk guGel)
Part ni...aien still tak menjerit lagi..




(Sumber Datuk guGel)
 Part ni..aien dah mula menjerit...



(Sumber Datuk guGel)
Part yang ni..aien tak leh nak bercakap...

Uuuuwwwaaa....................................

So..Kesimpulan ye kat sini... Turun dari Top Gun ni..
Satu badan aien menggigil..
Satu badan Tuuuu..!! U know!!
tak leh dah nak buat ape2...
terus Pening..mual..Semua ye lah rasa...

Balik dari FunFair..
terus Boomm! TdoW..

Akak lak marah adik yang sorang tu..
Sebab nape bagi aien main Top Gun tu..
Hahahhaha..Sian adik aku sorang nie...
Sorry ye Adik ku yang Cute!!!...
Before Ke Funfair lol..

And Before naik..!!
Hahahahahh..

Nota BloG Ku berkata : Pada yang sesiapa Berani..
Jom lah join..! Funfair Ye kat JUSCO TEBRAU JOHOR BAHRU..
ehehheheheheh!


Rabu, 10 Ogos 2011

:: Aku penYelamat.. ::

Hye2..! heheheh.. 
Selamat berpuasa ye kawan2..

Enrty aien kali ni tak lah istimewa sangat..
tapi bg aien ..Ianya Teramat istimewa lah..


Sebab ye..nak tahu tak??

Ok..pg ni..aien betul2 awal pergi kerje..
masuk kol 8.00pg tapi nak g kerje 7.25pg..
ehehe..perjalanan mengambil masa 5 minit jer..
Huuuu....awal kan???

So.. masa bukak pintu gate tu kan..
aien tgk lah akuarium kat luar rumah..
dan aien lihat...
Air tinggal sket jerk...
Kesian ikan kelisa silver aien...
terkapai2..sebab tak cukup air...
apa lagi..aien terus kejut kan abang ipar aien..
kesian tgk ikan kelisa aien taw!....


ha!! Sejibik ikan kelisa Dari Datuk GUGEL ni ngan ikan aien..
huuu..
..
Size panjang ikan 45cm..
lebar ye lak 11cm...
(Anggaran aien..)
kalau di timbang mungkin 2kg ada kot..

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..................Sian aien tgk ia terkapai2..
sib baik tak mati..
bile abg ipar check2...
rupe ye..saluran untuk oksigen tersangkut..
(erk..Ntah lah..susah nak explain kat sini..)

So..kesimpulan ye..aien telah menyelamat kan..
Nyawa  seokor seekor Ikan Kelisa yang sangat Cantik tau!!..


DAN.....


Nota BloG ku berkata : Walau dia haiwan sekali pon..selagi kita boleh tolong.. 
kita mesti tolong taw..! Sebab haiwan pon akan mendoakan kita..
bile kita berbuat baik ngan dia..! 


Selasa, 9 Ogos 2011

:: Ingat Tak Masa Kita Kecik2? ::

Assalamualaikum Semua..???
Selamat berpuasa pada hari ke sembilan..
Hope semua belum buang lagi taw!..

Lagi2..yang Boy lah..
kalau yang Gurl..Opkoz lew ada excuse.. ehehehe ..

So..entri kali ni kan..
aien nak kongsi kan ngan korang semua lah..
Ingat tak masa kecik2?? 
korang kompem pernah main mercun...
Pernah kan?? kan kan kan??
Heheh..Aien pon pernah lah..
Setakat mercun padi..
main bakar dengan ubat nyamuk..

hahahaah...! Yang tak leh lupe..
bile nak amik ubat nyamuk..

mesti mak cakap...

"Kerje sape ni patah kan ubat Nyamuk mak ni???"...
Hehehe...ape lagi..kita org adik beradik cabut lah...hahahhaha...

Seronok tau main mercun dolu2..
lagi2..abang buat kan kita org meriam..


Pastu..sibuk cari duit tabung sebab nak beli KOBAID...
eheheh..korang tahu ape tu kobaiD??
Aien pong susah lah nak terang kan cam ne rupe kobait tu..
yang penting...
Campur kan air dengan kobaid..pastu amik kayu yang panjang..
ikat dengan kain..bakar kain tu..
pastu..Tala kan api tu kat lubang tin 
Pastu..MAsing2 mestilah standby tutup telinga...
Lepas Bakar je..

3saat kemudian..dengar Jeritan Orang...
WWWWOOOOIIIIII.,.....!! Tak reti main jauh2 ke??
Hahahahhah..terus menghilangkan diri masing2...
Besh2...

Best tol waktu doLu2...
kalau boleh nak kembali kenangan yang lepas..
seronok sangat...!!!

Nota BloG Ku Berkata : Zaman kanak2 ketika bulan ramadan memang banyak... Ianya..tak kan boleh di lupe kan..Kerana..di situ kita akan belajar sesuatu yang indah..dan akan dikenang ketika kita sudah dewasa...

Isnin, 8 Ogos 2011

:: Nak tahu diri Anda Sombong? ::

Assalamualaikum..
Pagi semua..
tak lambat lagi kan nak ucap kan Selamat pg??

uuuiii.................hari ni..aien ada g kedai stationary tau!..

aien belek2 lah ape yang patut nak beli...

Pastu..aien nampak lah..
makcik Sorang ni..mungkin ada yang nak tambah barang dengan 
pekerje situ...
Tapi..Pekerje ye tu..layan tak layan...
Pergh...!!
makcik tu bukan lah main lembut je bicara ye..
sambil bg senyuman seindah bulan ramadan taw..!
tapi pekerje tu..langsung tak endah langsung dengan 
senyuman makcik tu..


SOMBONG ye kamO????
Tahu lah kamO tu cantik..
tapi jangan kerana kecantikan kamO tu..
kaMo m'jadi seorang yang sombong...

Selalu jugak aien perati kan..kalau aien datang situ...
memang Dia tak ada senyuman 
Tapi kalau Boy..Hurm..
senyumanYa kalah kan org bercinta..
aien akui..Memang Cantik senyuman dia..
Ye lah..Sebab dia tu Orang yang cantik


Hurm..Sian aien tgk makcik tu...
Cam cakap ngan TUNGGUL Yang Cantik..
Sayang seribu kali sayang..

So..........................

Nota BloG ku Berkata : Korang murah tak dengan senyuman?? Bukankah senyuman tu adalah satu sedekah?? dan senyuman tu yang boleh menjadi senjata ketika kesedihan???? 

Ahad, 7 Ogos 2011

:: Nak tahu TuaH Kita? ::

Assalamualaikum...
Hari ni.aien nak kongsi tentang 
Kehidupan Kita..

Pagi tadi Jam 7.20a.m..
aien ada dengar radio Era Segment Merisik Khabar..
Sedey ye bile dengar keperitan kehidupan dia..

Dia adalah anak sulung..
ada 7 adik beradik..
menyewa di sebuah bilik..
(Tak tahu location ye di mana)
Dia kata..ibu dia tinggal kan dia dengan adik2 yang lain..
ibu dia Seperti di hasut oleh kluarga belah sana..
Untuk mintak cerai dari abah mereka..
Yang abah dorang lak..aien tak pasti mcm ne..
(Sebab ngah Drive..)

Jadi..dia lah kena tanggung adik beradik..
yang paling sedey..
Dia kata..kalau tak silap aien..
dia tinggal Rm20.00 je...
Semalam pong buka puasa dengan nasi lauk ikan kering..
Sedey ye aien bile dengar cerita kehidupan Dia..

Betape bertuahnya aien..
berbanding dia...
aien betul2 bersyukur..
dilahir kan dalam kluarga aien..
Semoga..allah s.w.t ada Hikmah di sebalik jalan kehidupan mereka...

Nota BloG ku Berkata :-
Indah ye hidup ini jika ada keredhaan dari Allah s.w.t..
 walau dalam keadaan Susah........

Khamis, 4 Ogos 2011

:: Kehidupan banduan ::

Selamat berbuka puasa semua..
hope Semua makan bukan ikut nafsu ye..
kalau ikut nafsu...nanti peruwt senak lol..

tadi aien ada baca blog seseorang ..
ttg Kehidupan seorang banduan di dalam penjara..
Aien terasa teringin nak kongsi kan cerita Nie..

Sama2 kita baca ye...

semua orang mengenali penjara sebagai tempat pelaksanaan hukuman kepada pesalah2. akan tetapi jarang orang awam mengambil tahu tentang proses program pemulihan yang dilakukan di sebalik tembok penjara. pesalah2 yang ditahan juga manusia biasa yang mana sedikit sebanyak mempunyai perasaan ingin mengubah kehidupan di hari depannya menjadi lebih baik dari hari ini. sedar atau tidak sebahagian daripada pesalah adalah 'orang2 baik' yang menjadi 'orang jahat' dalam masa sekelip masa disebabkan keadaan yang memaksa.
di penjara kajang, terdapat guru2 agama yang didatangkan khas dari jabatan agama untuk mengendalikan program pemulihan berteraskan pengisian rohaniah kepada pesalah2. guru2 agama ini bekerjasama dan berganding bahu dengan pihak pengurusan penjara dari kalangan orang unifom untuk memberi ajaran agama yang secukupnya kepada pesalah semasa mereka ditahan dipenjara.
kelas2 agama yang diadakan di penjara2 di malaysia berbeza2 cara pengendaliannya. ini kerana ianya bergantung kepada jenis/kategori banduan/tahanan yang menghuni di satu2 penjara. ianya juga dipengaruhi oleh kemudahan serta tahap keselamatan di satu2 penjara. ini kerana bukan semua orang boleh menerima teguran secara terus. ada juga yang merasa disindir dan dikhuatiri akan mengamuk!
di penjara utama, kelas pengajian agama diadakan di surau banduan, di blok2 penginapan dan kadang2 di bilik khusus. di surau, banduan akan diambil tiap2 blok dan diiringkan ke surau. sebelum dibawa ke surau, banduan akan diperiksa terlebih dahulu bagi mempastikan mereka tidak membawa sebarang berbahaya yang berpotensi untuk dijadikan senjata seperti besi tajam. begitu juga dengan tembakau. sesampai di surau mereka akan membersihkan surau, menghamparkan tikar, menyediakan air minuman untuk ustaz yang akan berceramah dan menyediakan meja, kerusi dan pembesar suara. sebelum kelas diadakan mereka akan beramai2 berzikir lebih kurang sejam. setelah itu ustaz akan bergiliran memberi kuliah sampai waktu zohor. kuliah yang diadakan adalah asas2 agama sahaja yang meliputi ilmu aqidah, fekah, akhlak dan membaca Al-Qur'an. mereka akan bersembahyang zohor berjamaah sebelum pulang ke blok untuk makan. kadang2 mereka akan diarahkan pulang awal ke blok bergantung kepada arahan semasa.
sebenarnya pemberian pen dan alat tulis kepada banduan adalah amat berhati2 dan tidak digalakkan. ini kerana dikhuatiri mereka akan menggunakannya sebagai senjata untuk menikam lawannya sekiranya bergaduh. untuk mengelakkan daripada berlaku sesuatu yang tidak diingini, maka pemebrian pen hanya diberikan kepada ketuanya sahaja.
jumlah banduan yang dibawa ke surau tiap2 hari adalah berbeza2 bergantung kepada keadaan hari tersebut. selalunya lebih kurang seratus orang, tetapi tidak mencapai 150 orang. sebahagian besar yang berminat untuk pergi ke surau untuk belajar agama adalah tahanan warganegara asing seperti warganegara indonesia dan bangledesh. orang melayu kurang menunjukkan minat untuk belajar agama.
ada sesetengah daripada banduan merupakan seorang yang boleh dikira alim ketika di luar. tetapi disebabkan desakan hidup dan kesilapan kecil, mereka dimasukkan ke penjara untuk tempoh yang singkat. pernah seorang warganegara bangladesh berstatus 'hafiz Al-Qur'an' dan 'hafiz Hadith' masuk ke penjara kajang kerana kesalahan menetap melebihi had di Malaysia. sering juga bekas2 penuntut 'pesantren' dari indonesia masuk penjara kajang gara2 kes imigresen. terdapat juga bekas guru dan ustaz serta 'tuan guru' masuk ke penjara kajang.
di surau, semua banduan tak kira dari latar belakang apa sekali pun akan duduk bersila bersama mendengar kuliah yang disampaikan. tak kira apa bangsa, taraf pendidikan, apa kesalahan dan lain lain. mereka akan memakai baju yang sama, iaitu putih. seorang penoreh getah yang memukul di kedai kopi, pegawai bank yang memalsukan cek ribuan ringgit, seorang pemuda nakal yang berlumba haram, seorang kutu rayau yang menghisap dadah, seorang buruh binaan indonesia datang ke malaysia secara haram, seorang komando yang membelasah ketuanya, seorang pegawai kerajaan yang ditangkap khalwat dengan keraninya, seorang bomoh palsu yang mencabul pelanggannya, seorang yang mencuri lembu jirannya dan macam2 lagi akan duduk bersama mendengar kuliah yang disampaikan.
ustaz pula perlulah pandai memberikan kuliahnya supaya difahami oleh semua pendengar yan mempunyai pelbagai tahap pendidikan dan iq yang berbeza. ini kerana terdapat banduan yang benar2 pandai ilmu agamanya, ada yang berlagak pandai, ada yang memang langsung tak pandai dan ada yang buat2 tak pandai. di samping itu, ustaz juga perlulah sentiasa bersedia untuk menjawab soalan2 maut yang tak terjangka akan disoal oleh banduan. dia perlu bijak untuk membezakan sama ada soalan itu benar2 ingin mendapatkan ilmu, berbentuk main2 atau pun untuk memerangkap dan mengujinya. ia mesti bersikap berani atau sekurang2nya menunjukkan aksi yang berani supaya lebih dihormati dan disegani oleh banduan.
di blok asingan juga diadakan kelas agama. di sini tahanan yang ditahan adalah kebanyakannya adalah istimewa. jumlahnya tidak ramai, selalunya kurang daripada 10 orang. kelas pengajian yang dibuat di atas simen yang dihamparkan tikar. mereka akan duduk bersila dalam satu bulatan, bersentuhan lutut dan bahu. ustaz akan membuka kitab/buku agama dan akan mengajar lebih kurang sejam. selalunya ustaz akan menggunakan kaedah perbincangan tentang isu2 permasalahan ibadat masa kini. ustaz akan seboleh2nya akan mengelakkan daripada memasuki tajuk politik, perundangan serta pentadbiran negara.ini kerana penghuni bilik asingan majoritinya adalah orang2 yang berpendidikan tinggi dan mempunyai status yang dihormati dan disegani dalam masyarakat ketika bebas.
satu ketika, tiga orang pemimpin PAS (Parti Islam Se Malaysia), iaitu Mahfuz Omar, Salehudin Ayub dan Pak Amjal dimasukkan ke penjara kajang dan ditempatkan di bilik asingan. mereka dipenjarakan gara2 melakukan perhimpunan haram membantah kehadiran pasukan kriket israel ke Malaysia. selain itu terdapat juga beberapa pegawai tinggi kerajaan yang melakukan rasuah, pegawai tinggi polis yang melakukan kesalahan rasuah duit dan seks, pegawai atasan bank negara serta ramai lagi yang dikenali di luar. walaupun sebahagian mereka adalah berstatus 'dato' dan Yang Berhormat' di luar, tetapi apabila berada di dalam penjara, pakaian mereka adalah sama, makanan mereka juga adalah sama dengan banduan lain, bilik mereka adalah sama dan sama2 duduk bersila mendengar kuliah agama yang disampaikan oleh ustaz.
terdapat satu blok yang menempatkan banduan2 yang bakal dikenakan hukuman gantung mandatori. blok ini adalah Blok Abadi ataupun blok A. penghuni blok ini sudah dijatuhkan hukuman oleh mahkamah, tetapi tidak diketahui bila proses pelaksanaan hukuman akan dilakukan, selalunya lebih kurang 10 tahun disimpan, barulah akan digantung. walaupun begitu, banduan blok ini masih berpeluang melakukan rayuan untuk mengulangi perbicaraan bagi sekurang2nya mengelakkan hukuman gantung mandatori. mereka juga berpeluang memohon untuk mendapatkan pengampunan apabila hari keputeraan sultan. banduan2 di blok ini tidak bekerja dan hanya duduk di biliknya seharian. mereka cuma dibenarkan keluar dan berkeliaran di dalama blok untuk tempoh kurang dari sejam sehari bergantung kepada arahan pihak atasan.
di blok ini juga diadakan kelas agama. pelaksanaan kelas agama di sini adalah unik jika dibandingkan dengan kelas di lain2 tempat. sebelum kelas dibuat, ustaz akan menelefon pegawai yang bertugas di blok A untuk memaklumkan cadangan kelas hari tersebut. sekiranya pegawai memaklumkan tahap keselamatan serta persediaan terjamin, maka ustaz akan pergi ke blok A dengan diiringi seorang UKP (Unit Khas/Kawalan Penjara).
di blok A, ustaz akan disediakan sebuah kerusi dan meja yang diletakkan di luar blok. manakala banduan yang akan mendengar kuliah berada di dalam blok. ini bermakna ustaz dan banduan akan dipisahkan oleh batang2 besi sebesar dua jari. banduan akan duduk diatas tikar yang dihampatkan di atas simen. selalunya jumlahnya kurang dari 10 orang, walaupun jumlah banduan islam yang menghuni di blok itu melebihi 20 orang. ini kerana pihak panjara tidak memaksa banduan BA (banduan akhir) untuk mendengar kuliah agama yang disampaikan. sebarang paksaan atau arahan yang terlalu tegas dikhuatiri menimbulkan kemarahan mereka yang tak mustahil akan bertindak agresif dan sukar dikawal.
kelas di blok A perlu dikendalikan dengan bijak oleh ustaz. ustaz perlulah pandai menggunakan psikologi untuk menarik minat pendengar. ini kerana hadirin yang mendengar kuliah sebahagiannya adalah orang2 yang sudah hampir berputus asa dengan hidup. pelbagai soalan2 yang tidak terduga perlu dijawab dengan berhati2 oleh ustaz supaya pendengar berpuas hati dan dalam masa yang sama tidak menyinggung hati banduan2 tersebut.
di samping kelas pengajian harian yang dibuat, pihak penjara juga mengadakan sambutan hari2 kebesaran islam seperti maulidur rasul, maal hijrah, nuzul Al-Qur'an dan lain2 lagi. selalunya pihak penjara akan menjemput ustaz dari jabatan agama untuk memberikan ceramah. majlis ini akan dilakukan di masjid banduan. di samping itu ceramah bulanan juga dibuat, dengan menjemput penceramah dari luar.
sebenarnya banduan sentiasa mengharapkan penceramah2 yang hebat dan berupaya mengubah mindanya menjadi lebih menyukai cara hidup beragama. mereka seolah2 seperti teruja sekiranya seseorang ustaz penceramah dapat memberikan ceramah yang hebat. pihak penjara pernah menjemput seorang penceramah dari pusat zakat selangor yang bernama ustaz uda bin kasim. ceramah yang disampaikan oleh ustaz ini amat2 memberi kesan kepada banduan. beberapa bulan selepas ceramahnya masih terasa kesan ceramahnya. dia pandai mengambil hati banduan dengan memberikan kata semangat berdasarkan kisah sahabat nabi SAW yang begitu banyak melakukan kesilapan, tetapi berubah dan menjadi generasi pembela Islam yang hebat dan kental!
terdapat juga penceramah yang amat tidak digemari cara berceramahnya. penceramah ini menggunakan cara memarahi dan mengeluarkan kata2 yang keras. dia juga suka menggunakan teknik ancaman2 kepada pesalah2 penjara. dia pernah menyatakan 'banduan ni muka macam perompak dan penyamun, kalau dapat kat luar, belasah je sampai mampus'. banduan amat kurang menggemari kaedah itu. mereka merasa amat terhina dan langsung tidak membina motivasi untuk berubah menjadi lebih baik. mereka berkata 'kat dalam penjara ni panas, kami ingat kami datang ke surau dengar ceramah moga2 lebih sejuk sikit hati kami, kalau gini gayanya, makin panas jadinya'.
apabila banduan kurang meminati ceramah, pagawai biasanya dapat mengagak dari riak muka banduan. banduan2 kelihatan lebih banyak berpura2 tidur dan kadang2 bersembang sesama sendiri. apabila habis ceramah, maka banduan akan mengambil peluang untuk mengemukakan soalan2 yang pelik2 untuk 'menghukum' penceramah. ada sesetengah banduan yang ada sedikit asas agama akan membacakan sedikit ayat Al-Qur'an dan akan bertanyakan penceramah untuk lebih memeningkan penceramah. mana2 penceramah yang menggunakan kaedah ini biasa berpeluh untuk menjawab soalan2 'menghukum' tersebut.
apabila melihat keadaan ini, biasanya pegawai penjara yang bertugas akan memberikan isyarat kepada pengerusi majlis supaya menutup majlis tersebut. ini bertujuan untuk mengawal majlis tersebut dan memberikan peluang untuk penceramah tersebut 'bernafas' dan merasa lega dengan berakhirnya majlis tersebut.
di hari jumaat, pihak penjara membenarkan banduan membuat solat jumaat. di bulan puasa, solat tarawih juga dibenarkan 3-4 kali seminggu, bergantung kepada keadaan keselamatan semasa.
sambung...

Nota BloG ku Berkata : Sumber Ye di Sini

:: Kita sama.. ManuSia Biasa ::

Assalamualaikum..
Hope semua dalam keadaan yang Ceria di bulan ramadhan ni ye..

Ni aien ada Story nak Cerita..
Before Ramadan ni kan..aien ada g makan2..
pastu Ngah sibuk2 ambil Gambar..
aien terlanggar Seowang wanita yang sudah berusia skit..

jadi aien Silap..aien lah yang kena mintak maaf kan???
So..aien pong mintak maaf lah..

Tapi...
Pergh..mcm aien mintak maaf dengan tunggul lak..
tahu lah..kamu tu ada pangkat..
if kamO ada pangkat pon untie..
tak kan dengan org biasa sperti saya..tak mampu untie memberikan senyuman..

Kita semua akan mati Untie...tak terkecuali untie...
kita mati pon..mesti ke Tanah jugak..

So kesimpulan yang aien nak bg tahu..
Kita Manusia sama..pangkat tinggi ke ..rendah ke..
kita tetap menghadap Tuhan satu masa nanti....

Jadi..jangan lah Terlalau sombong dengan apa yang ada
di dalam dunia ni...

Maaf lah Untie..hari tu aien terlanggar untie..
saya memang tak tahu..untie dah bergalih tempat duduk di belakang Aien.
sedar2..saya nak bangun..terlanggar untie..
ye pon..sy ucap kan maaf..jangan lah menjeling..
tak layan maaf saya tuh...
Kasihan lah sy..sebab org tgk sy lain macam..
Apa2 pon..aien nak mintak maaf ye kat Untie...

Insya'allah ..ada masa kita akan jumpa lagi ye...

Nota bloG ku berkata : Kita sama sahaja..walau sekaya mana Manusia itu..ianya tak kan bawak ke mati..Kerana Kekayaan Ilmu agama lah akan menjamin kita nanti..!


Rabu, 3 Ogos 2011

:: Lawak yang ada Pengajaran Ye KowT ::

Assalamualaikum..

hehheh..ni aien ada cerita yang nak di kongsi kan kat Sini..
ehhehehhe..Cerita Ye cam nie..

Seekor kucing kepunyaan seorang pakar kaunselor menyusup masuk pasar jualan ikan… dan mencuri seekor ikan tenggiri..
Penjual ikan lalu pergi ke pejabat pakar konselor tadi dan bertanya:

“Kalau seekor kucing yang dilepas dan mencuri seekor ikan tenggiri dari kedai saya, apakah saya ada hak untuk menuntut ganti rugi dari pemiliknya?”

“Tentu saja!” jawab pakar kaunselor…

Penjual Ikan bersorak kegembiraan “Bagus… kalau begitu encik harus membayar saya RM 10.00 untuk seekor ikan tenggiri yang dicuri oleh kucing encik dari kedai saya tadi pagi.”

Pakar konselor tanpa sepatah katapun terus membayar RM 10.00 kepada penjual ikan tersebut… Keesokannya ketika penjual ikan mengambil surat daripetisurat rumahnya.. dia bertemu sekeping surat dari pakar kaunselor tersebut… .

kandungannya: “RM 200.00 untuk perkhidmatan kaunseling”

Nota bloG ku Berkata : Kalau Aien jd penjual ye tu..Sedekah kan sahaja.. Kan kan kan???

Selasa, 2 Ogos 2011

:: Duit Raya ::

Assalamualaikum...
Waalaikumusalam.... Aien tolong jawab kan Yer..

ha..Ni aien nak bg tahu..
pengalaman berpuasa aien memang banyak lol..

Salah satu ye..
Pergi minum air paip..Ekekekek....
Gilew lah...
kalau skrg pk2 balik..
Ishk2..nasib baik idup lagi..
ahahhahahah...

Banyak lah Pengalaman aien yang aien tak ingat..
yang aien ingat..kantoi ngan abg Ipar aien jer..
tapi aien cube nafi kan..Time buka puasa..
buat2 lah muka letih..
Sib baik abg ipar tak kecoh..ye lah..
dia pong sama 2x5..Agagagaggaga.......

hahahahha..Seronok lah time puasa..
yang penting Masa DOLU2...
puasa sebab nak Duit Raya..

Heheheh..

Nota bloG ku berkata : Seronok dapat duit raya banyak..tapi skrg..Kena lah ihklas hulur kan Duit Raya..! Right??? Heheheh...!

Pssstt... Skrg pon aien ada gak dapat duit raya..ahhahaha..!

Klik Kanan