Jom Kite MenCari....

Blog ini ciptaan aku.. jadi aku harap korang enjoy yer dengan story2 yang aku khabar kan..... Jom! kite menyibuk kan diri...!

vCo

Photobucket

:: Jom Senyum-Senyum ::


ShoutMix chat widget

:: Budak GemPak di BloG iNi ::

Jatuh Hati? Like Lol..

Nuffnang

Kuasa Forex

:: RM.... ::

:: Tak Cukup Duit Nak Kawen?? ::

Love iT

Isnin, 18 Julai 2011

:: Ramadhan akan Menjelma tak lama Lagi ::

Assalamualaikum..
Hai Kawan2...! 
hari ni..aien nak bercerita sedikit tentang 
kelebihan berbuka puasa bersama buah tamar..
hurm..mungkin ada yang tak tahu buah tamar tu ape..
tapi kalau nak lebih paham lagi ialah..
buah kurma...

“Jika seseorang daripada kamu berbuka, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma. Sekiranya buah kurma tiada, bolehlah ia berbuka dengan air kosong. Sesungguhnya air itu bersih lagi suci.” (Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Hadith di atas menerangkan kepada kita bahawa orang Islam yang berpuasa disunatkan berbuka dengan rutob atau buah kurma atau air biasa jika ketiadaan buah kurma. Inilah tertib atau sunnah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW. 

Rutob ialah buah tamar yang telah masak sebelum menjadi tamar kering. Ianya lembut dan manis. Manakala tamar ialah buah kurma yang sudah kering.

Hikmah kita disunatkan berbuka dengan buah tamar ialah kerana kurma dipercayai mengandungi glukosa yang mampu memberi tenaga segera kepada badan.
Ia juga dipercayai mengandungi protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium.
Manakala kandungan protein dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0%, manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%.
Justeru itu, sesiapa yang berpuasa dengan ikhlas kerana Allah SWT, kemudian beramal mengikut sunnah Rasulullah SAW akan di beri ganjaran pahala di akhirat serta mendapat nikmat dan rahmat Allah SWT di dunia dan juga di akhirat.
Wallahu a’lam.
Sumber DISINI



Nota BloG Ku Berkata : Dulu aien tak makan buah kurma..rasa terlalu manis..dan memang kurang sedap lah..! Tapi ada satu hari tuh..akak aien..beli dari kawan dia..! Kurma bertangkai!! Pergh!!! Sedap sangat!!! dari situ..kalau nak makan kurma..mesti kena beli ngan kawan akak..hehehehe..






0 Orang Dah Terjah beb!:

Klik Kanan